Tuesday, July 22, 2008

Yksi maaseutujen hiljentymiseen johtaneista syistä




“Ollessani pieni”, aloittaa isäni, kun kysyn yhteiskunnan muutoksista - hänen nuoruudesta nykyaikaan.


"Vaatimattoman navettamme lehmiltä lypsettiin aamuisin kaksi tonkallista maitoa. Maito vietiin itsetehdyillä kärryillä parin kilometrin päähän. Sinne oli tullut meijerin auto soratietä pitkin keräämään kyläläisiltä maitoa"


Tuolloin "rekat" olivat paljon pienempiä. Niiden perässä oli suuri, kierrekorkillinen tynnyri. Kuljettaja nousi autosta, kipusi lavalle ja väänsi korkin auki. "Astioita kiitos", tämä pyysi ja kyläläisten tonkat yksi toisensa jälkeen nostettiin ja tankki täytettiin. Elettiin aikaa, jolloin meijeri ja maitotuotteet oli vielä uutuus. Ihmiset tykäistyivät juustoon ja tehtaiden tuotannot kasvoivat vauhdilla. Tuotteista tykättiin niin paljon, että päättäjät huomasivat voivansa ansaita enemmän rahaa keräämällä maidot isompiin autoihin, nopeasti.


“Eräänä aamuna, kun kärräsin maitoa hakupaikalle, näin siellä uuden auton. Uuten autoon oli asennettu letku, joka nopeutti keräystä. Meidän kaksi tonkkaa tyhjenivät todella äkkiä. Seuraavan maitoauto-päivityksen myötä kuljettaja sanoi, etteivät he enää hyväksy noin pieniä määriä", näin muisteli isäntä sitä, miten maitokarja alkoi vähenemään.


Keskittyminen suuriin tuotantotiloihin ja muutoliike kaupunkeihin oli alkanut.


” Maidon keräily meijereihin on tietotekniikkalaji. Ilman atk-pohjaista reittisuunnittelua ja ohjaamista Valion - ja samalla koko Suomen - maitoliikenne ajautuisi suuriin vaikeuksiin”.

- Tekniikka&Talous-lehti 21.9.2007.


Tuosta jokainen voi päätellä kehityksen kulkua ja todeta saman, mitä Jeesus pääsiäisenä ; Vituiksi meni “


Kuitenkin. Kuten kaikessa, myös tämänkaltaisessa kehityksessä on hyvätkin puolensa. Mutta miten se on vaikuttanut ihmisiin, ei sitä ole.

No comments: