Thursday, July 31, 2008

Katoavat kansanperinteet


"Jos ihmisten ostokiima kehittyy samaa tahtia, voi sitä markkinavoimien saamaa mahtia. Kansakunnat yhdeksi kasvaa ja asukkaat sen kuin systeemin rattaita rasvaa. "


Asiaan. Kulttuureista ja kansanperinteistä. Vielä on elossa heitä, jotka omaavat omaleimaisia taitoja, tietoja ja tarinoita. Ei ehkä kykene tekemään, mutta jos vain pystyy puhumaan, olisi korkea aika alkaa kysymään.


Vaatetus, musiikkimaku, puhetapa ja muut ihanteet ovat synnyttymässä uutta globaalia uskontoa, jonka Jumalina palvotaan Paris Hiltonia,

J-Kwonia, sekä Abtronicia. Lähetyssaarnaajina toimii multikansalliset yritysjätit ja media.


Olen käynyt jossain. Katsellessani nuoria ihmisiä noissa maissa ja kaupungeissa, huomaan heidän muistuttavan huolestuttavasti toisiaan. Nauravatkin ne samalla tavalla ; LOL


Maailma muuttuu identtisemmäksi ja mielenkiintoiset vanhat kulttuurit katoaa. Esimerkkinä Lapin jängällä, neljän tuulen hatuissaan paimentavat poromiehet, eläinkuntaa kunnioittavat Amerikan intiaanit ja luonnon rohdot tuntevat Afrikan alkuperäisheimot ovat (pian) vain matkailunähtyvyys. Niitä esittävien asujen alta löytyy Levikset ja toteemipaalussa lukee : Made in Hong Kong.

Mitä minä, 23-vuotias tietokonekauden-kansalainen, kansanperinteistä edes tiedän? No, ainakin sen, ettei MacPurilaisia, Adidasta ja samaa musiikkia pitäisi löytyä jokaisesta maasta, ei jokaisesta kaupungista, eikä tosiaankaan jokaiselta ihmiseltä.


No comments: