Saturday, March 13, 2010

Zeitgeist - päivä 13.3.2010


"1 % ihmisistä omistaa 40 % maailman varallisuudesta."

...oli yksi esitetyistä väittämistä. Maailmanlaajuinen tapahtuma järjestettiin tänä vuonna yli 70 maassa. Rekisteröityneitä jäseniä Zeitgest-liikkeellä on 400.000 ja luku kasvaa.

Seuratakseni suomalaisen alajaoston valmisteluita, saavuin paikalle hyvissä ajoin. Ei kovinkaan järjestelmällistä, mutta toimintaa kuitenkin. Z-liikkeen- tunnuksella varustettuja kortsuja, sekä dyykattua ruokaa oli tarjolla. Otin kortsun. En yleensä käytä, mutta mitäpä sitä ei tietoisuuden lisäämisen eteen tekisi. Vanha kattotuuletin yhdessä hämyisän valaistuksen kanssa loi alamaailmallista-tunnelmaa.

Sitten meidät ohjattiin teatteriin ja leffa laitettiin pyörimään. Tykkäsin todella paljon Zeitgeist Addendumin alkuintrosta. 10 minuuttia kului ja alkoi tulla liikaa sanoja, jotka sotkeutuivat toisiinsa. Asiat käytiin läpi liian perinpohjin.

Nostan hattua dokumentin tekijöille laajoista taustatutkimuksista, mutta johtopäätösten ulostaminen oli ummehtunutta. Niinkuin ammatillinen kieli yleensä - jota vain tietty ryhmä ymmärtää - kalpenee sen kielen, jota jokainen ymmärtää, rinnalla.

Olin ajatellut olla vastaanottavainen, mutta toisen puoliajan Science Fiction kävi sietämättömäksi. Tuli tunne, että Zeitgeist-liikkeen lobbaama Venus-project (vaihtoehtoinen yhteiskunta) oli tiedemiesten ja Star Trek- fanien oma pieni fantasiamaailma, jossa kaikki toimisi tietokoneella.

Uudessa yhteiskuntamallissa rahaa ei siis olisi. "Mi casa es Tu casa" ja muilla lähimmäisenrakkaudesta kumpuavilla aatteilla mentäisiin. Tavarat saataisiin tilaamalla. Ainoastaan murto-osa uuden maailman asukkaista tekisi töitä. Ei olisi vaaleja tai hallituksia, vaan Internetissä olisi yhteiskunnallinen sivusto, jonne voisi lähettää ehdotuksiaan - niin kuin Niksipirkkaan nykyään ja parhaimmat jutut julkaistaisiin.

Tuli tunne, että tämä uusi Venus-maailma on fiksujen ihmisten maailma. Mihin tyhmät siellä joutuisi, kun kaikki pyörisi Tiede-lehden tilaajien vaikutuksesta?

Yritin naputella muistiinpanoja kännykkään, mutta saman kertojan sama ääni ja samat sanat ja samat ongelmat ja samat ratkaisut alkoi lopulta puuduttaa.

Mitä jäi käteen? Vaikka tärkeän asian - valtakoneiston paljastamisen eteen töitä tehtiin, jäi tapahtumasta yläasteen diskon kaltaisella vakavuudella järjestetty maku. YouTubesta heijastetut videopätkät ja poltetun levyn pätkiminen kaivoi kuopan, johon kompastuttiin.

Sama syy on mielestäni muissakin, kohta valtaanastuvan sukupolven, muutoshenkisessä tapahtumissa ; järjestelyiden ja uskottavuuden puute.

Lukuunottamatta Venus-projektin hypetystä Zeigeist Addendum oli kuitenkin kattava tietopaketti siitä, miten kourallinen ihmisiä hallitsee "maailmaa". Kannattaa tutustua asiaan ja valita puolensa ennen konfliktien puhkeamista. Tässä linkki suomen Z-liikkeen sivulle.

"Man is still as he was; is still brutal, violent, aggressive, acquisitive, competitive. And, hes built a society along these lines." - Jiddu Khrisnamurti

(kuva:tuntematon)

4 comments:

El Jago said...

"Voisimme korjata maailman ongelmat ja taata kaikille elämän perustarpeet. Ihmiskunnalla on siihen nykyisin tietotaito, riittävä teknologinen kehitystaso ja oikein käytettynä riittävät resurssit. Tämän esteenä on kuitenkin nykyinen rahatalousjärjestelmä. Zeitgeist-liike esittääkin siirtymistä kehitystä jarruttavasta rahatalousjärjestelmästä resurssipohjaiseen talousjärjestelmään. Resurssipohjaisen talouden lähtökohdat ovat tieteelliset. Resurssipohjaisessa taloudessa voisimme suunnitella hyödykkeet käyttäjäystävällisiksi, tehokkaiksi, kestäviksi ja ympäristöystävällisiksi ja tuottaa ne tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti ilman kuvitteellista rahan käsitettä ja kysymystä ”mitä tämä maksaa?”. Voisimme vapauttaa valtavan määrän ihmismielen kekseliäisyyttä ihmiskunnan kehityksen edistämiseen kaupan, markkinoinnin ja rahoituksen aloilta. Kaikki tämä on ihan käden ulottuvissa, lyhyen harppauksen päässä."

(lähde : Zeitgeist.fi foorumi)

Anonymous said...

jou! kattelin ite tuon doggarin joskus puolivaloilla ja kelaamalla..en paljoa muista, mutta oli vähä liikaa asiaa. (jenkkien talous,uskonnot,9/11 ja kaikkien näiden välillä salaliitot,venus projektit jne.) Vähä liian utooppinen tälläselle juntille..ja väittämille oli usein aika heikot perustelut..

mutta pitkästä aikaa lueskelin tätä blogia.makiaa tekstiä! -mankeli-

http://www.youtube.com/watch?v=RSjqz_B87t4

El Jago said...

hyvä kohta tuon biisin lopussa ;
"take it easy in talouskriisi" :D

Anonymous said...

http://koti.phnet.fi/petripaavola/zeitgeist_elokuva.html

Tuolla sivulla on mielenkiintoinen kirjoitus, jossa on aika vahvasti kumottu Zeitgeist elokuvan väitteet Raamatusta.