Thursday, August 7, 2008

Minustako kunnallisvaaliehdokas?










Piirihallitus, talousarvio, veronkevennys, kunnallisvaalit... Näitä ja muita vastaavia sanoja jouduttiin pyörittelemään taannoin järjestetyssä Kokoomuslaisten info-tilaisuudessa, jonne olin kutsuttu.


Puhelin soi eräänä alkukesän päivänä. Se oli kuusamolainen pitkän linjan yrittäjä, joka pyysi ja ehdotti liittymistä kunnallisvaali-ehdokkaaksi. - Vai, että politiikkaa... en minä oikein tiedä niistä asioista mitään, vastasin rehellisesti, johon soittaja totesi - Tulisit edes kuuntelemaan info-tilaisuutta, siellä selviää suurinpiirtein mistä on kyse. Suostuin.


Pari viikkoa meni ja sovittu päivä koitti. Saavuttuani kahvila Vintille näin heti muutaman paikallisen päättäjän, jotka kättelivät ja toivottivat meidät "keltanokat" tervetulleiksi. Taisin olla porukan nuorimmasta päästä. Eri toimialat ja ikäluokat oli kattavasti edustettuna : lukion lehtori, karaoke-isäntä, kassavirkailija pankista, työtön, maisteri, opiskelija, kotiäiti, pari yrittäjää jne...


Istuin tapani mukaan laitimmaiseen pöytään hörppimään teetä ja silmäilemään ihmisiä.


Sattuuko teillä usein, että tuntemattomasta porukasta, löytyy joku jonka kanssa katseiden kohdatessa teidät valtaa hymy?


Minulle sattuu, ja niin kävi nytkin. Tilaisuus käynnistyi asiallisilla aiheillaan ja Pohjois-Pohjanmaan toiminnanjohtaja kertoi, miten vaalipaikat tänä vuonna jaettaisiin.


Kuunnellessani tilastoja ja ennusteita - erittäin tarkasti, katselin silloin tällöin sen pöydän suuntaan, jossa tuo edellämainittu "joku" istui. Joka kerta katseidemme kohdatessa, minussa laukesi hykerryttävä hymykohtaus.


Sitä ei voinut hallita. Yritin viilentyä, käänsin pääni, katsoin alas, hengitin syvään ja laskin kymmeneen. Reaktioni alkoi jossain määrin jopa hävettämään. Tuli tunne, että minun luultiin nauravan politiikalle. Ei sillä, että äärimmäisen tosissanikaan kyseiseen aiheeseen suhtautuisin, mutta tällä kertaa hymyni johtui jostain muusta.


...ja juuri, kun olin saanut naamani peruslukemille, katseemme kohtasivat taas.


"Perkeleen perkele Jaakko, rauhotu nyt. 1,2,3,4, piirihallitus, veronkevennys, 5,6,7, talousarvio, 8,9, kunnallisvaalit, 10..."


---------------------------------------------------


Haluaisin lopettaa tarinan äskeiseen, mutta otsikon kysymys jäisi vaille vastausta.


Tuon info-tilaisuuden jälkeekin olen sitä mieltä, etten tiedä politiikasta ja asioiden ajamisesta “hölkäsen pöläystä”, joten parempi jäädä pelistä pois. Tosin kortin kääntöpuolella kytee ajatus siitä, että olisihan se mukava ottaa kantaa asioihin, joiden nykyinen käsittely näyttää omassa ajatusmaailmassa absurdilta.


Ehkä pitäisi perustaa uusi puolue, sillä tuskin Kokoomus tai mikään muukaan valtapuolueista – ainakaan vielä - pitää tavoitteenaan minulle tärkeitä asioita ;


Lisätä yksilöiden hyvää oloa, nimenomaan henkisellä puolella. Miten? Vähentämällä rahan merkitystä ja luoda tilaa hengittää vapaasti ympäröivän kilpailun keskellä. Saada aikaan jonkin sortin solidaarisuutta ja suunnitella vaihtokauppataloutta, jossa kyläyhteisöillekin olisi taas kysyntää.



Edit :

Selatessani läpi "Joe Smith: Mihin uskovat vihreät", huomasin heidän jollain tasolla edustavan yllämainittuja aatteita.



No comments: