Sunday, November 29, 2009

Työhaastattelu

.

Tulipa käytyä työhaastattelussa - viestintä- ja markkinointihommiin.

Aamulla, vaikka kello oli hyvissä ajoin soimassa, uni maistu ja heräsin vajaa tunti ennen sen alkua. Ai että ramasi. Join lasillisen Beroccaa, yritin pomppia ja seistä käsilläni virkistyäkseni. Pesin hampaat, sutaisin partavettä, pukeuduin kauluspaitaan ja kaivoin räät nenästäni, "Noniin, hyvin se menee."

Paikka sijaitsi naapurissa, aivan kadun toisella puolella. Oli hieman aikaa, joten kävelin vielä korttelin ympäri haukkaamassa happea ennenkuin menin sisään. Vahtimestari ohjasi viidenteen kerrokseen, josta sanoi viran nykyisen haltijan tulevan hakemaan meidät.

Hakijoita haastatteluun oli kolmestakymmenstä valittu kuusi. Ensimmäisen session oli ilmoitettu olevan ryhmähaastattelu. Käteltyämme otimme nimilaput ja istuimme paikoilemme. Työpaikan edustajisto (kolme henkilöä) istuutui hieman etäämmällä.

Fläppitaulun sivut vedettiin esiin ja homma alkoi. Haastattelu koostui kysymyksistä, joihin joko yksitellen tai keskustelunomaisesti vastailtiin. Olipa siinä lisäksi myös ryhmätehtävä, jossa piti suunnitella joku markkinointikampanja.

Siitä huolimatta, että tälläiset tilanteet jo jännitystekijöiden puolesta ovat "hate-listani" top-5:ssä, vastailin ja puhelin kohtuu jämptisti.

"Jaakko, kuinka tärkeä osa markkinointiviestintä on yrityksen imagoa?" Pohjustin vastaustani jollain diipadaapalla ja totesin, että esimerkiksi kotisivujen ja esitteiden laadun luoma kuva, on se, jollaiseksi koko yritys palveluineen mielletään. "Siksi hyvän ensivaikutelman teko on tärkeää", tuumasin ja jatkoin, "Samahan se on ihmisissä, kyllä minäkin ennen tänne tuloa yritin laitella hiuksiani hienosti, vaikka ei niitä juuri olekkaan", sanoin ja hieroin 4mm:n siiliäni.

Aika vierähti ja tilaisuus oli loppumaisillaan. Haastattelijat kiittivät meitä käynnistä... ja voisin vaikka vannoa, että yksi heistä iski silmäänsä kun käteltiin, joten jokseenkin toiveikkaana talosta poistuin.
Eipä mennyt kauaa, kun puhelin soi. Olin päässyt seuraavalle tasolle.

Seuraavana aamuna kuvio toistui ; torkkuajastinta tuli paineltua. Ilmaannuin kuitenkin ajoissa portfolioni kanssa paikalle. He kertoivat pitävänsä kuvistani, sekä tyylistä yleensä, mutta iltapäivällä sain puhelun, jossa kerrottiin paikan menneen kokeneemmalle tekijälle.

Ei dulu midy.

Oli säännölliset työajat jo niin lähellä, että ihan hiki tuli.
.
(kuva : tuntematon)

No comments: