Tuesday, November 10, 2009

Tarina tyytyväisyydestä



Talonpoika on
tuomassa puintisatoaan kylään. Vuohi auttaa kantamusten kanssa, kunnes saavutaan Myllärin luo. "Tuolla se on lysti homma", ajattelee talonpoika kantaessaan säkkejä sisään, "Jyviä vain jauhaa, kun minä joudun pellolla raatamaan."

Miehen lähdettyä Mylläri viimeistelee edelliset pussit ja lähtee toimittamaan jauhoja Sepän talolle. Verstaan ovi on auki ja Seppä työssään. "Tuo se on varmaan mukavaa hommaa, saa takoa ja tehdä kaikenlaista", ajattelee Mylläri mielessään, "ei ole yksitoikkoista niin kuin minun työni".

Mylläri havahtuu mietteistään ja lähtee. Pihalla univormuinen mies kävelee häntä vastaan, tervehtii ja menee sisään verstaaseen. "Ovatko miekat jo valmiina?", mies kysyy, "Tuossahan nuo nurkassa ovat", vastaa seppä, "kaikki 75". "Mainiota, seuraava erä saapuu huomenna", mies sanoo ja poistuessaan tiputtaa rahasäkin alasimen päälle.

Seppä jatkaa takomistaan ; "kyllä on armeijalla kevyet tehtävät näin rauhan aikaan", hän tuumii pyyhkiessään hikeä otsaltaan, "on varmasti lystiä olla siellä töissä, ei kädet kipeydy rasitukseta kuten täällä."

Sillä aikaa lähetti on kerennyt takaisin linnalle. Hän jättää miekat asevarastolle ja ilmoittautuu esimiehelleen. Komentaja kuittaa tiedon ja lähtee viemään viestiä eteenpäin Keisarille.

"My Lord, huolto etenee ajallaan", komentaja aloittaa, "mutta maksaa odotettua enemmän". Keisari nyökkää. "Meidän on karsittava jostain. Neuvosto ehdottaa kansalle jaettavan ruoan määrästä", sanoo komentaja ja jatkaa, "mitä tehdään? valta on Teidän."
Kruunupäinen mies nousee ja kävelee ikkunalle. "Ilmoitan päätökseni huomenna. Voitte poistua."

Tuuli heilauttaa verhoja ja silloin Keisari näkee Talonpojan vuohineen kylätien laidalla. "Kuinka helppoa hänen arki mahtaakaan olla", Keisari huokaa, "ei tarvitse kantaa vastuuta toisista ja tehdä suuria päätöksiä. Saa tuolla lailla, olla vain."

Alhaalla vuohi repii ahnaana kasvillisuutta kitaansa. Sen häntä heilahtelee kevyesti. Eläin nostaa päätään ja näkee linnan ikkunasta katselevan Keisarin, eikä ymmärrä arvoasemien päälle mitään. Ruohikko maiskutellessaan, Vuohi katselee ympärilleen ja miettii ;

"Hmm...tämä ruoho maistuu kyllä hyvältä - niin kuin kotonakin."
.
(kuva : wordpress)

No comments: