Monday, November 15, 2010

Talomies teoriassa

.



Aloitin pari kuukautta sitten koulun. Se on noita työvoimatoimiston järjestämiä aikuiskoulutuksia. Ajattelin, että olisi hyödyllistä tietää vuotavista hanoista ja kiinteistön yleistoimminnasta jotain.

Opetus on ollut teoriapainotteista. Muutaman kerran on itse tehty, säädetty hanan virtausnopeutta (keittiö 12l/min, vessa 6l/min), vaihdettu tiivisteitä, räknätty vessanpöntön "koneistoa", tehty paloilmoitinlaitteen testaus ja tarkastettu leikkikentän laitteiden turvallisuus.

Ainiin, ja haravoitiinhan me Lauttasaaressa viiden talon As Oy. Mutta miksi näin päin? En tiedä. Opettajat eivät kerro ja kun kysyn, milloin taas käytäntöä, vastaus kuuluu myöhemmin. Kurssikaverit ovat spekuloineet, ettei tänne ole alunperinkään tultu oppimaan, vaan jakamaan Jaakko Tepon kohtalo - tultu syömään ja juomaan.

Toiset sanovat, että tällaisten kurssien tarkoitus on kaunistella työttömyystilastoja. Jokainen ukko, joka täällä istuu on yksi työtön vähemmän - ja se taas saa työvoimaviranomaiset ja muut isompien palojen pyörittelijät näyttämään paremmalta.

Uskon heidän teorioihin, mutta uskon myös koulutuksen oikeaan hyötyyn. Päivittäin ilmoitustaululla päivittyy lista huoltoyhtiöistä, jotka haluavat palkata harjoittelijoita. Tekemällä hommat hyvin, vakipaikan luultavasti saa. Vaikka on siellä niitäkin, halpaa työvoimaa haalivia yrityksiä.

-> Kuusi kuukautta harjoittelua, ukko pihalle ja seuraavalta kurssilta uutta putkeen. Se on yleistä. Summa summarum : Valtio maksaa yksityisille firmoille työtä tekevät harjoittelijat. (Näin minä maalikkona olen sen ymmärtänyt)

Palataan vielä tuohon aikuiskoulutukseen. Viikot nelipäiväisiä, päivät viisituntisia ja korvauskin ihan mukava. Saa ainakin teoriatietoa ja suorittaa kaikennäköisiä kortteja ilmaiseksi. Plakkarissa on jo ensiavun-, tulityön-, työturvallisuuden-, paloilmoitinhoitajan-, sprinklerilaitteistonhoitajan kortit.

Ja sanotaanko näin, vaikkei varsinaisia taitoutta ollakkaan kovin opittu, niin huomion kiinnittäminen kiineistössä on kasvanut. Enkä minä uutta ammattia ajatellut hankkia. Sijoitin siihen mielikuvaan, että isona asuessa omassa talossa, osaan tehdä siellä jotain. Olla sen talon mies.

(kuva:tuntematon)

1 comment:

El Jago said...

...seuraavana päivänä tuo kuvituskuva näyttäytyy melko härskinä. private-talonmies-dancer.