Monday, November 29, 2010

Superfoodeja ja Feng Shuita

.


Viime aikoina valveutuneet ihmiset ovat vaahdonneet ruoan vaikutuksesta kehoon ja mieleen. Eihän siinä mitään uutta ole. Kuuluuhan erään ison ja vanhan valmisruokatehtaan sloganikin ; Hyvä ruoka, parempi mieli.

Mikä tässä nousevassa aallossa on sitten erikoista? Kuivattujen marjojen ja jauhettujen juurien eksoottinen alkuperä. Coopertestit paranee, allergiat poistuu ja munakin kovettuu ihan uuteen kulmaan. Kiitos ja ylistys Goji-marjoille, Spirulinalle, Macalle ja hampunsiemenille.

Mutta onko kyse sen kummemasta kuin terveellisestä syömisestä? Terveellisestä syömisestä jonka puolesta vaikkapa 80-luvun lautasmallitkin puhui? Entäpä jos uskossa ravintoon on lumelääkkeinen vaikutus - jos itse usko on sen teho?

Mietitäänpä näin. Joku väittää Jumalan parantaneen vakavan sairauden. Toinen elämänlaadun paranneen järjestettyään kämppänsä Feng Shuihin. Mielikuvaharjoituksiin perehtynyt kertoo kasvattavan hauista ilman treeniä. Psykologiassa on suggestionsa, Kiinassa Tai Chinsä ja Suomessa sauna, terva ja viina.

Ainahan sitä puhuu sen puolesta mihin uskoo. Ainahan sitä luulee, että jokin sattuma on seurausta juuri siitä seuraamastaan jutusta. Jokaisella koulukunnalla on linjauksensa. Niiden mukaan tulisi elämänsä järjestää ja makaroonilaatikkonsa valmistaa, muuten voi käydä hassusti. Useat näistä "terveen elämän ohjenuorista" ovat kuitenkin aina olleet olemassa.

Ajatellaanpa alkukantaista ihmistä. Ravinnokseen hän joutui syömään luonnonmukaista, raakaa ruokaa. Hänen majansa oli materiaaleiltaan ja rakentamisajankohdaltaan mitä luultavammin Feng Shuita. Nykyiset kirkolliset kehoitukset viinan ja muiden syntien suhteen täyttyi, kun ei ollut millä rellestää. Joka aamu liikuttiin joogamaisen linjakkaasti kiivetessä ja kerätessä. Kaikki tarvittava on siis aina ollut olemassa. Kysymys on nyt siitä, että asioida brändätään ja niillä tehdään rahaa ja yksilöistä "tietoisia"

Olen kuullut salaisista antioksidanteista, joita jostain kuivatusta levästä löytyy. Enkeleiden ilmestymisistä uniin, kun on avannut sydämmensä The Dudelle. Mielen terävyydestä ja kehon notkeudesta joogaihmisiltä. Ja muista mahtavista jutuista, jotka kuulemma tulee toteuttaessaan valitsemansa elämäntapaparannuksen linjaa.

Saattaahan se olla niinkin. Minä olen kuitenkin kaikkiuskova. Uskon KAIKEN toiminnan ja ruoan, joka on mahdollisimman lähellä lajillemme ominaisinta - hyvään tahtoon ja moraaliin miksattuna - palvelevan ja tuovan tervettä elämää.

Että kiitos, röyh, 666, aamen ja namaste vaan kaikille!
.
(kuva: Dimitri Kozma)

No comments: