Friday, November 12, 2010

poimittua:

.


"Elämme yhteiskunnassa, missä on vaikea ottaa aikuisen roolia. Juuret ovat löyhässä, tulevaisuus on epävarma, ihmissuhteet näyttävät ohimeneviltä ja usein myös hyväksikäyttösuhteilta. Ei ole oikein uskottavia esimerkkejä positiivisesta aikuisuudesta väliaikaisessa ja suorittamiseen leimautuneessa maailmassa.
Ollaan hukassa.

Mitalin toisen puolen muodostavat ne työelämään täysillä heittäytyneet nuoret, jotka suorittavat, pyrkivät, kilpailevat, opiskelevat ja tuotteistavat itseään. Se menettelee joitakin kuukausia, vuosiakin, mutta jossakin odottaa hetki, jolloin kasautuva pitkäaikaiskuormitus kantaa kovan veronsa.

[...]

"He yrittävät vuoroin puristaa itsestään mahdollisimman paljon tentti- ja työsuorituksia, vuoroin he vajoavat sängyn pohjalle itkemän tai syöpöttelemään tai juopottelemaan hällä väliä - tunnelmissa. - Marianne Uhrendorf"

On kiintoisaa, että analyyttiseen traditioon lukeutuva psykoterapeutti määritteli tällaisen oireilun yhteiskunnan sairaudeksi.

Martti Lindqvist, Tässä seison - Uskottavan etiikan jäljillä, Otava 2000
.

2 comments:

Mari said...

Hieno poiminta! Oletko lukenut sattumoisin muita Lindqvistin kirjoja?

El Jago said...

Joo, kirjastossa selailin satunnaisia kirjoja ja tuo pysäytti. Ei oo tullu luettua, mutta vois melkein lukea. Kaverilla oli ajatusten lisäksi erittäin tyylikkäät lasit :d