Wednesday, January 21, 2009

Ihmiskäsitys



























Yliopistoa käyvä ystäväni kysyi minulta yllättäen, "Millainen sinusta on hyvä ihminen?". Ihmeltyäni sitä hän kertoi saaneensa tehtävämonisteen liittyen ihmiskäsitykseen. Pyysin saada kirjoittaa nuo kysymykset ylös. Ja nyt, varsinkin kun tästä "hyvä ihminen" - kohdasta tuli ajankohtainen tuon kuvitteellisen pipovarkaus-tarinan takia , päätin vastata niihin käyttäen mindflow-metodia.

Mikä tekee ihmisestä ihmisen? Mikä erottaa ihmisen eläimestä?


Ihmisestä tekee ihmisen ne käsitteet ja sanat, joita sitä on keksitty kuvaamaan. Ihminen on eläin eläinten joukossa. Ja jokaisella on omat erikoisominaisuutensa. Linnut osaavat lentää, ihmiset puolestaan ajatella... ja käyttää käsiään kohtalaisen taitavasti.

Mikä on ihmisen tärkein ominaisuus?

No varmaan kehittynyt ajattelukyky, josta taas toisaalta on muodostunut ihmiskunnan suurimmista taakoista.

Mihin ihmisen toiminta perustuu? Onko ihminen perusluonteeltaan hyvä vai paha?

Ensimmäisinä elinvuosina ihmisen toiminta perustuu estottomiin reaktioihin ja uteliaisuuteen. Iän ja "oppimisen" alettua se muuttuu iskostuneisiin käsitteisiin ja arvoihin. Perusluonteeltaan ihminen on hyvä. Perusluonne tulee esille kun viettää aikaa itsensä kanssa, ja harva silloin mitään piruutta tekee.

Mikä on ajattelun ja toiminnan välinen suhde?

En tiedä ymmärsinkö kysymyksen oikein, mutta mielestäni ajattelun ja toiminnan välisestä suhteesta hyvä esimerkki on ensiaskeleitaan ottava seurustelusuhde. Omat ajatukset synnyttävät joskus johtopäätöksiä, joiden vuoksi jokin asia voi jäädä tekemättä tai sanomatta.

Miten perimä vaikuttaa ihmiseen?

Jos tällä tarkoitetaan geneettisiä hommia, niin kyllähän se varmaan vaikuttaa, ainakin ulkonäköön, periytyviin sairauksiin, mutta entä luonteeseen... En usko, että vastasyntyneenä toiseen kotiin annettu lapsi käyttäytyisi biologisten vanhempien tavoin, vaan tietenkin sen missä hän on kasvanut.

Miten ympäristö vaikuttaa ihmiseen?

Se riippuu yksilön omasta mielenlujuudesta. Esimerkiksi pahamaineisissa lähiöissä asuva nuori voi joutua melkoiseen kamppailuun itsensä kanssa, jos kaverijengin silmissä arvostusta saa olemalla mukana jengissä ja sen touhuissa. Taasen jossain Bel Airin - alueella, jossa arvostetaan hienostunutta käytöstä ja muuta sellasta, voi olla vaikea olla oma itsensä... Pelko olla erinlainen voi muokata ihmisen käytöstä, muttei syvintä olemusta...? Päätös toimia oman mielen mukaan vaatii hieman rohkeutta.

Muuttuuko lapsi / ihminen olennaisesti kasvaessaan?

Tottakai. Jokainen kokemus kasvattaa.

Millainen on hyvä ihminen?

Hyvä ihminen on sellainen, joka ei fyysisesti tai henkisesti vahingoita itseään, kanssaihmisiä tai eläimiä - ellei se ole välttämätöntä. Poikkeustapauksia tietenkin on, joihin pitäisi paneutua ihan omana postauksenaan, mutta esimerkiksi ei väkivalta välttämättä tee ihmisestä pahaa jos hän puolustaa perhettään (laumaansa). Eikä kirkossa käynti ja Ave Mariat tee ihmisestä hyvää, jos hän työkseen puukottaa kiinni sidottuja kaneja elintarvikehappo-pipetillä silmiin. Henkisestä väkivallasta en keksi esimerkkiä, koska se tuntuu olevan ainoastaan ihmisten juttu - kuinka moni eläimistä juoruaa tai haukkuu lajitovereitaan? Hyvä ihminen on... aika laaja käsite.
Kun miettii mitä jos syö jauhelihaa, siinä laatikossa oleva köntti on kärsinyt melkoisesti ennen teurastusta. Jos ajattelee tupankanpolttoa. Se vahingoittaa itseä, mutta jos sitä tekee lootuksessa täydellisessä nirvanassa olisiko silloin paha? Jos miettii urheilulajeja, joissa toiseen/itseen sattuu... Suhteellisia hommia.
.

2 comments:

Tarja van Veldhoven said...

heippa, kuuntelin radiohaastattelua maailman vallasta ja siitä kuka sitä pitää ja ajattelin että sinua saattais kiinnostaa myös tällainen perspektiivi, joten ole hyvä, klik :)

http://www.youtube.com/watch?v=w2cm2RDfIfQ&feature=PlayList&p=44EA9C3922AC7199&playnext=1&index=8

El Jago said...

Terve,

kuuntelin haastattelun viime yönä.

Päällimmäisenä mieleen jäi kohta, jossa Icke puhu kansallisuus - ajattelusta ja sano, että semmonen on vähä turhan rajaava. "Minä synnyin Englantiin, mutten ole englantilainen. Oli kuitenkin synnyttävä jossakin maassa, koska muuten olisin hukkunut."

Vähä saman teeman ajatusta on Immortal Techniquen - That's What It Is biisiin loppu-skitissä. Se menee suurinpiirtein näin ;

"I think you know there's no such thing as an american anymore. No hispanics, no japanese, no blacks, no whites, no nothhing. Just rich people and poor people..."