Tuesday, November 18, 2008

Ville-poron päivä ihmisiä ilahduttavana maskottina
















Aamulla, isännän heittässsä meille heiniä, en osannut aavistaakaan mitä päivä toisi tullessaan. Kesken ruokailun hän lassosi minut, kiskoi ja telkesi kuljetuskonttiin.

Matka oli pitkä ja pilkkopimeä. Auto kolisi ja tärisi, enkä sopinut kääntymään. Noin tunnin ajomatkan jälkeen kuulin jarrujen nirskahtavan ja tunsin pysähdyksen. Olin kerran aiemminkin ollut tässä kontissa. Silloin minut laskettiin tokan mukaan vapaille laitumille. Odotin innolla ovien aukeavan. Kunnes ne aukesivat.

Ihmiset repivä minut ulos. Sinisen narun - joka oli sidottu lähtiessä kaulaani - toinen pää kiinnitettiin metallitolppaan. Alue oli aidattu ja hirveän ahdas. Minua pelotti ; mihin olin joutunut?





























Ollessani kuudetta tuntia tuossa meluisassa ja oudossa ympäristössä tajusin, etten päässytkään laitumille. Kaupungissa järjestettiin isohko tapahtuma, johon oli tullut osaottajia eri maista.
Pitkin päivää linja-autoja pysähtyi rakennuksen eteen. Rakennuksen, jonka pääsisäänkäynnin eteen olin kahlittu.

Aina ovien avauduttua lauma kirkuvia ihmisiä juoksi minua kohti kameroineen. Salamavalot satuttivat silmiäni, autojen pakokaasut ja tupakka - jota poltettiin vieressäni askettain, saivat minut huonovointiseksi. En voinut levätä. Kokoajan tunkeilevia käsiä kurottautui js aitaukseni ohi ajoi autoja. Toivoin voivani paeta, olla jossain muualla. Mutta pääsin vain lyhyen narunpätkän päähän.

Viimein tuli hämärä ja ihmisten käynti harveni. Isäntä ajoi autonsa aitaukseen eteen ja aukaisi kontin. Olin helpottunut päästessäni pois, mutta matkalla mietin ;

"Miksi joudumme kärsimään ihmisten viihtyvyyden vuoksi?"



6 comments:

Tarja van Veldhoven said...

Ihan ajatuksia herättävä kirjoitus. Ja mitä tuon poron sarville on tapahtunut?

El Jago said...

Kiitos kommentista Tarja.

Ajatuksia ja ennenkaikkia tunteita herättävää tuota oli myös paikan päällä seurata. Tapahtuma oli kolmipäiväinen ja joka aamu Ville oli tuotu samaan aitaukseen ennen auringonnousua.

Hyvä kysymys. Luultavasti katkaistu turvallisuussyistä. Streessaantunut poro raapi niitä rautoihin, repaleista nahkaa ja vereslihaa.

Oli se mahtavaa kulkea tapahtumapaikalle, kun maskotti oli ovella vastassa...

Anonymous said...

Muutenki on kohtuullisen tyhmää nuo porohommat... Eri asia jos ne olisi luonnonvaraisia eläimiä.

El Jago said...

Oon samaa mieltä. Noista eläinten kustannuksella tehtävistä bisneksestä, tuntuu poronhoito kuitenki olevan aika "luonnonmukaista".

Ne pääsee liikkumaan vapaina metissä, niille roudataan avustusmuonaa soille.

Mutta siinä vaiheessa ku ne kerätään aitauksiin ja sivellään puukoilla kylkeen, meinaa ymmärrys loppua... Mutta toisaalta, ihmiset on pakotettu tekee vitusti rahaa, joten täytyy vissiin yrittää ymmärtää myös näitä poro/karja/eläintarha/jne - taloutta harjoittavaa porukkaa...

Luomusta muistukin mieleen yks hyvä pätkä juutuupista :D

http://www.youtube.com/watch?v=zUVNCgBaHB8

Anonymous said...

Ois paljon kovempi ku pitäis metästää ite ruoka ja ei ois lääkkeitä. SURVIVAL OF THE FITTEST

Kazza said...

Sydäntäsärkevä kirjoitus. En ole suuri ihmiskunnan fani, ja tämänkaltaiset tapahtumat ja erityisesti eläinten laiminlyönti ja esineellistäminen saavat vereni kiehumaan entisestään.Näinköhän kukaan muu paikalla ollut (sinun lisäksesi) tunsi empatiaa Ville-parkaa kohtaan? On ihminen sitten julma olio.