Friday, April 22, 2011

Kirja-arvostelu: Marko Hamilo - Luonnollisesti hullu























"Kirjan yhtenä tarkoituksena on osoittaa, että monet lääketieteellisinä tai psykiatrisina häiriötiloina pitämämme asiat saattavat itse asiassa ollakin asioiden luonnollinen tila - toisin sanoen se mitä pidämme "vikana" onkin "ominaisuus."

Näiden Hamilon tutkimusten valossa mieli huojenee. Se onkin evoluution vika, etten millään jaksaisi pidättäytyä naisen orgasmiin asti. Suvunjatkaminen on lajille ominaisinta ja mitä nopeammin mies on valmis, sitä nopeammin geenit jatkavat matkaa. 

Ennalta-arvaamattoman nopea kehitys on tosin aiheuttanut ongelmia. Savanneilla oli syytäkin kiirehtiä, kun petoeläimet vaanivat aktiin antautuneita, mutta nyt makuuhuoneissa naisen laittaessa satiinia ja Barry Whiteä päälle, sama selitys ei enää pädekään.

Seksin lisäksi käsitellään mm. päihteitä, väkivaltaa, pelkoja, masennusta ja onnellisuutta. Kouluampumisten ja ADHD:n takanakin on luonnollinen selitys; "nyky-yhteiskunnan ja lajimme alkuperäisen kehitysympäristön välinen ristiriita."

Mielenkiintoista luettavaa on paljon, mutta paljon on myös todella tiedepitoisia ja ylihypittäviä sivuja. Kaiken kaikkiaan Hamilo kirjoittaa hauskasti ja piikikkään objektiivisesti; "Häiriö on länsimaisessa yhteiskunnassa."




Marko Hamilo - Luonnollisesti hullu. Avain 2011.
.

No comments: