Wednesday, June 16, 2010

Roskaruokaa ja ydinvoimaa



Vastikään uutisoitiin pääkaupunkiseudun "mäkkärilinnuista" - roskaruoalla kasveneista variksista, jotka eivät pysty lentämään. Mitä siivet tarvitsevat rakentuakseen, sitä ei ranskalaisista löydy.

Käy sääliksi mielikuvan pikkulintua, joka pesästä tiputtuaan on jäävä maahan. Majoneesi ja muu mäski vaikuttaa samoin myös ihmiseen. Joskin meidän on helpompi saada tarvittavat aineet. Jos ei ruoan, niin vitamiinipillereiden kautta. Onkohan muuten jollain lailla säädelty se, että peruskouluissa kuuluu saada salaattiakin?

Laki, jonka mukaan pöydässä täytyy olla terveellistä. Miten olisi laki, joka kieltäisi epäterveen? Epäterveellisten tuotteiden listaaminen olisi kyllä mahdotonta ja johtaisi Mars-patukoiden katukauppaan ja kermajäätelön kotikasvatukseen, mutta roskaruokapaikat - varsinkin kansainväliset ketjut - voitaisiin Suomessa kieltää.

"Nehän työllistävät sadoittain ihmisiä, mitä siitä seuraisi?"

Perustettaisiin polkupyörävoimaloita. Sieltä tarjoittaisi kaikille McDonaldseista vapautuneille ja muille työttömille polkuvuoroja, pari tuntia päivässä. Dynamoista tullut virta ohjattaisiin isompaan säiliöön ja kansan käyttöön.

(Jos olisin matemaattisesti lahjakkaampi, laskisin tähän esimerkin kuinka paljon esimerkiksi 20.000 työtöntä tuottaisi sähköä.)

Se ratkaisisi energiakysymyksen ja työttömyyden. Lisäksi paljon puhuttuun kansanterveyteen sillä olisi positiivisia vaikutuksia. Voisihan siitä tehdä kansalaisvelvollisuuden; jokainen kynnelle kykenevä käy päivittäin polkemassa yhteisen - ja oman - hyvän eteen. Kyllä se maailmalla noteerattaisiin. Puhdasta, suomalaista energiaa, jonka tuottajien evääksi tarjottaisiin ruisleipää ja piimää.

.

No comments: