Wednesday, January 20, 2010

Luomukin on vain bisnestä



Ekologisuus, hipit ja kierrätys
saastuttaa. Ekotuotteilla on omat teollisuuden haaransa ja kierrätyskin on liiketoimintaa.

Yhtälailla "ekologiset" ihmiset kuormittavat maata. Se tapahtuu synnyttämällä kysyntää ns. vaihtoehtoisille tuotteille, jotka ehkä ovat "vihreitä", mutta samoissa tehtaissa ne soijanakit purkitetaan ja kuljetetaan rahtifirmojen savuavilla rekoilla kauppaketjujen hyllyille.

Aina kun syntyy uusi maailmaa parantava tuote tai idea, niin kylkiäisenä puhkeaa sitä hiljalleen tuhoava "tehdas".

Nyt
soijasta ja iduista maksettut eurot kilahtavat kassakoneen kautta verotukseen ja sieltä valtion varoihin. Niistä varoista paremman maailman puolesta taistelevat takkutukat nostavat kuukausittaiset rahansa ja maksavat hampun kotikasvatuksesta syntyneet sähkölaskut. Ympyrä sulkeutuu.

Alussa luomu-tuotteeseen, maata rakastavin mielin vaihdettu raha on päätynyt sähköyhtiön kirjanpidon debettiin. Paha on saanut palkkansa. Se palkka on suuri ja sitä palkkaa maksetaan niin kauan kuin suurilla markkinoilla olevia tuotteita, yleisiä ideologeja käytetään, supermarketteja ja muita isoja yhtiöitä tuetaan.

(kirjoitus pohjautuu maalaisjärjelliseen pohdiskeluun. varsinaisista faktoista, kuinka paljon pienempi hiilijalanjälki jossain on, minulla ei ole tietoa)

(kuva : tuntematon)

2 comments:

Dorothy Fish said...

Sanoissasi on hyvä pointti, mutta en silti tuomitsisi luomua noin yksioikoisesti. Minä miellän luomuksi ilman myrkkyjä kasvatetun, JALOSTAMATTOMAN ruoan, jonka matka maasta suuhun on mahdollisimman lyhyt ilman ahneita välikäsiä. Ikävä kyllä globaalit kapitalistit ovat onnistuneet tuhoamaan tämäkin alunperin hyvän asian maineen. Siinä olet harvinaisen oikeassa, että luomusoijanakeilla tehdään häikäilemätöntä bisnestä kuluttajien hyvän omantunnon kustannuksella. Syömättä tästä elämästä ei selviä, mutta sen voi tehdä ekologisemmin ja eettisemmin popsimalla vaikka omalla tai naapurin palstalla kasvatettua härkäpapua ja palsternakkaa.

El Jago said...

JALOSTAMATON, tuo oli hyvä sana. kiitoksia kommentista.

Nostin esiin ongelman, sinä toit siihen yhden ratkaisun.

Sehän se olisi ihanteellista jos sitä tulevaisuudessa alettaisiin popsimaan oman/naapurin palstan tuotteita yleisesti...