Monday, October 20, 2008

Sokeiden valtakuntia

















Mistä pitäisi etsiä syitä, kun puhutaan nuorten poismuuttovimmasta - pienemmissä paikoissa, kuten Kuusamo. Oman kaupungin koulutus-, työ-, harrastus- ja kulttuuritarjonnastako?

Mikäli vastaus on kyllä, jossain on vikaa.

Tosiasia on, ettei Kuusamo ole "cool". Sen vuoksi nuori massa lähtee. "Ei täällä oo mitään tekemistä", moni kaverini on huutanut nostaessaan kytkimen kohti kasvukeskusta ; Oulua, Jyväskylää, jne...

Paikallinen hallitus miettii ; "Miten saisimme houkuteltua ihmisiä tänne?". Ei saatana. Kuntapolitiikastakin on tehty bisnestä. Kaikessa on kyse rahasta, kasvusta, kehityksestä ja tuloksista. Vaikka tänne rakennettaisiin lisää, mahdollistettaisiin enemmän ja uutta, olisi se vain rahan haaskausta. Valmiiksi suuret ja kehittyvät kaupungit "menestyisivät" silti paremmin. Niin kauan, kuin tavoittelemisen arvoinen elämä omaksutaan elokuvista ja seurapiirilehtien palstoilta, asia on edellä mainittu. Lainaan erään viisaan naisen - äitini -sanoja :

"Nykyään huomio on siinä miltä asiat näyttävät, ei miltä ne tuntuvat"

Puhuimme siitä, kuinka mm. vaatteet, auto ja ammatti tuntuvat määrittelevän ihmisen arvon. Nyt tajuan, että sama lausee pätee paljon suuremmassa mittakaavassa. Kunnat ja valtiot ovat yhtä typeriä.

Miksi lähtisimme kilpailemaan toisten kanssa samaan sarjaan? Miksi toisimme tänne nimekkäitä ketjuja ja yrittäisimme olla kuten muutkin? (puhun kaupungista, mutta pätee myös ihmisiin)

Kuusamon imagoa "hyvinvointikaupunkia" voisi alkaa miettimään sanan todellisessa ja laaja-alaisessa merkityksessä. Voisimme tarjota metropolien melu-, valo- ja mainossaasteeseen, sekä hektisyyteen ja kilpailuun väsyneille ihmisille rauhan tyyssijaa.

Metsän ympäröimässä kaupungissa, jossa entisajan yhteisöllisyys, todellinen vuorovaikutus, sekä luonnon kunniottaminen kävelisi rakastuneen pariskunnan dominoivampana osapuolena, nykyajan saavutusten kanssa.


Viva la Resistance!


29.10.
Palatakseni aiheeseen. Kyllä niitä sokeita asuu joka paikassa. Kaupungissa, maalla, kylillä, kämpille, sillan alla, pilvenpiirtäjässä... Se on sisältä pään, ei ympäröivät asiat, joiden läpi katsotaan ja olosuhteet voivat pakottaa .


No comments: