Saturday, February 19, 2011

Kirja-arvostelu: Marko Kulmala - Kasvu
























Jari Sarasvuon kommentti on osuva; "Mitä ihmettä tämä kama oikein on? Aforismeja? Marko Kulmalan pohdiskelut panevat ihmettelemään. Se ei ole ihan hyödytöntä."

Kirjan teksti on ladottu hengittäväksi. Lauseet lyhyitä. Se ei helpota lukemisen ymmärtämisestä. Ehkä se on tarkoitus. Saada lukija äimistymään. Paikoin ärtymään, kun odottaa jatkoa jota ei tule. Kasvuun johdattelevat "tarinat" ovat korkeintaan kahden sivun pituisia. Pokkarikokoinen kirja sisältää niitä reilu parisataa. Kannesta kanteen sen lukee (kirjoittajan mukaan) kolmessa tunnissa.

Marko Kulmala vaikuttaa bisnes-mieheltä ja kirjan pääkohderyhmä luovuuteen pyrkivät yritysjohtajat. Tämä alkumetreillä syntyvä mielikuva vahvistuu puoliväliin tultaessa, kun sanat johtajuus, strategia ja suunnitelmat alkavat toistumaan. Lisäksi Kulmala kirjoittaa mm. seuraavaan tapaan :

"Jos ei ole vielä tullut käyneeksi Afrikassa, olisi syytä olla menossa jo..."


"Jos ei ole koskaan hankkinut autoa - - ei voi ymmärtää elämästä paljonkaan."

Mitä tämä tarjoaa tavalliselle ihmiselle? Sellaiselle, jolla ei ole varaa ostaa autoa, matkata Afrikkaan tai yritystä jota kasvattaa päästämällä luovuutta valloilleen?

Kun kuulin kirjasta ensimmäisen kerran Kirkko&Kaupunki-lehdestä, luulin että paljonkin (henkistä tavaraa). Mutta sivulle 221 tultaessa käteen on jäänyt muutama lauseellinen pohdittavaa - joka toisaalta voi olla paljon.

"Tarinamme on kaikki mitä meillä on. Siksi on hieman tärkeää miettiä oman tarinan ideaa ja tarinaa tarinan takana - - Puhun niistä merkityksistä joita itse synnytämme ja aiheista, joita tarjoilemme muiden tarinoihin..."


"Grönlannissa viikingit kuolivat nälkään kun eivät tajunneet syödä kalaa. Kalan syöminen oli sääntöjen vastaista..."


"Hyötyä ei ole. Olen pahoillani. On vain lyhytaikaisia elämyksiä, suuristakin voitoista..."

Loppupuolelle sisältö käy kappaleen ajaksi hyvin mielenkiintoiseksi. Kulmala maalailee tulevaisuutta 20-40 vuoden päähän. Maailmaan on tullut rauhan aalto, Facebook perustaa Facebankin jolla on globaalisti 1000 työntekijää, muttei yhtään konttoria. Sosiaalinen media kasvaa työpaikaksi ja Suomi nousee yhdeksi vauraimmista valtioista vesivarantojensa ansiosta.

Jörn Donner on sanonut kirjasta ; "Lukemalla tämän ei ehkä tule rikkaaksi, onnelliseksi voi tulla."

Kirsi Piha : "Inspiroi ryhtymään sanoista tekoihin..."

Matti Apunen : "Kulmalan kasvu on ajatusten risteys. Se sai minut kääntymään."

Minä : "Ytimekäs, mutta kotikäyttöön yliarvosteltu. Kirjakaupassa selaamisen arvoinen, sekava teos."


Marko Kulmala: Kasvu - pieni kirja tavallisesta (Teos 2011)

3 comments:

El Jago said...

...jos olet kiinnostunut kirjasta, minulla on yksi vapaa kappale. Laita osoitetietosi tähän tai mcjaakko (at) gmail.com , niin saat ens viikolla postia.

El Jago said...

::: loppu :::

Tarja van Veldhoven said...

Kuulostaa... mielenkiintoiselta. Jos kirjasta haluat vielä päästä eroon, tänne sen voi lähettää, jotta voin lukea sitä ääneen falsetissa miehelleni ja sadatella sen kirjoittajaa. :D Tai ehkä yritän kuitenkin suhtautua siihen ilman ennakkoluuloja. Laitan osoitteen s-postiin ihan siltä varalta, että sinuu kiinnostaa postittaa se tänne saakka. :)