Tuesday, January 25, 2011

Yhteiskunta tarvitsee työttömyyttä tarjotakseen töitä

.


























Kysytäänkö sinulta usein, mitä teet nykyään?

Jos ei käy töissä, aika automaattinen vastaus on
"en mitään, olen työtön". Mutta onko asia niin?

Työtön on tuiki tarpeellinen tässä yhteiskunnassa. Työttömyys ja työllisyys elää symbioosissa. Kuinka monen käden kautta kulkevat hakemukset ja anomukset? Kuinka moni saa leipänsä pyörittäessään koneistoa, joka on perustettu tekemään työttömyydelle jotain? Mitä jos työttömät menisivät lakkoon, lopettaisivat ruikuttamasta rahaa... moni työssäkäyvä jäisikään vaille hommia?

Kuinka moni kouluttajaksi pätevöitynyt saa palkkansa erinäisten kurssien vetämisestä? Monta henkeä karenssikokouksissa istuu lyömässä leimaa ja lomauttamassa päivärahoja - täten delegoimalla töitä Sosiaalivirastolle? Niille auloissa istuville miehille, jotka ottavat paperit vastaan ja niille kahvihuoneista tuleville tädeille, jotka tapaavat ahdingossa eläviä perheitä. Ketkä kirjoittaa lomakkeiden kysymykset, Ketkä tallentavat liitteet? Virastotaloissa on puhtaaksikirjoittajat, ohjelmistoasentajat ja it-tuki. Siivoojat, paperintoimittajat, vesilähetit, postipalvelut jne.

Kuinka moni psykologi ja psykiatri
saa palkkansa työttömyyden
tuomista paineista?
Miten moni panimo?

Kuinka paljon kirkon keskusteluilloissa
istuu panimon tuotteilta paenneita
tai elämäntarkoitustaan etsiviä
työmaailmastakin harhautuneita ihmisiä
- työllistämässä diakonisseja?

Työttömyys on ammatti,
joka parhaimmillaan hioo ihmisestä timantin
mutta pahimmillaan
vie mielen terävyyden ja hengen.
Siitä pitäisi saada vaarallisen työn lisää, mutta päinvastoin
saa kestää itsensä ja muiden syytämiä paineita, halveksuntaakin.

Ja jos työtön onnistuu saamaan hakemuksensa läpi, joka voi olla satojakin euroja kuukaudessa, kyllä hän siitä osallistuu yhtälailla veronmaksuun. Vuokramenot ja muut rahat palautuu vuokranantajan, laskujen ja kulutushyödykkeiden kautta takaisin kiertoonsa.

Nyt kysynkin: työttömätkö yhteiskuntamme rahareikiä? Enpä oikein tiedä. Ehkä olemmekin Suomen suurin työllistäjien liitto, joiden oikeuksia poljetaan ja joita pompotetaan välillä turhankin härskisti.


kuva: Paula J Becker
.

No comments: