Thursday, December 23, 2010

Kirja-arvostelu: Paulo Coelho - Viisaus, kalenteri 2011




Paolo Coelhon uusimman kalenterin teema on viisaus. Unelmat olisi osuvampi, mutta ehkä se on jo käytetty. 2011 on viidettä kertaa ilmestyvä vuosikalenteri kyseisen herran julkaisukoneistolta.

Kirja on sidottu, kansimateriaali taipuisaa kartonkia. Sitä on hyvä selata. Kauniit värit ja kuvitus on Catalina Estradan käsialaa. Niiden tyyli komppaa kirjaan poimittujen mietelauseiden linjaa. Kalenteri sisältää reilusti yli 100 mietelausetta, kuten

"Harjaannuta silmiäsi, ne on luotu näkemään paljon enemmän kuin luuletkaan."

"On hetkiä, jolloin on otettava riskejä. Tehtävä tavanomaisesta poikkeavia ratkaisuja."

"Ei elämässä ole vain yhtä "ainutkertaista tilaisuutta; elämä antaa aina toisen mahdollisuuden."

Vaikka ne saisivatkin aikaan kivan kontrastin täyteen buukattujen päivien suhteen, tämä toimisi hyvin päiväkirjanakin. Kirjana, josta aamukahvin aikaan poimii ajatuksen, pureskelee sitä ja illemmalla merkitsee ylös omia toiveitaan, niiden toteutumisia tai toteuttamissuunnitelmia. Kirjoitustilakin on taitettu vaakaan, kun yleensä kalentereissa ne ovat kapeita pystypalkkeja.

Fyysinen koko on isohko (n.20cm x 14cm). Pukutakin povitaskuun se ei mahdu, mutta hippiveskaan hyvinkin. Ja hippeihin, unelmoiviin koti-ihmisiin ja luovilla aloilla toimijoihin tämä eniten kai vetoaakin. Hankala kuvitella "oikeassa kokouksessa" heitettävän Viisautta pöydälle. Senkin vuoksi, että siinä on pieni "fruitcakemainen" vivahde. Tosin äskeinen ajatus on vain ahtaan mielen ylläpitämä ehdollistuma, josta tämä kalenteri sanoo viikon 35:n kohdalla näin ;

"Seuratkaan unelmianne, koska vain ihmisestä joka ei häpeä itseään näkyy Jumala kaikessa kirkkaudessaan."

Tätä haaveilulle omistettua kirjaa on turha pilata merkinnöillä pakonomaisista velvollisuuksista. Siihen löytyy sopivampia kalentereita, mutta hankkimisen arvoinen se kyllä on. Tässä vaiheessa vuotta kirjan pitäisi löytää kaupasta kuin kaupasta alle kahden kympin.



Paulo Coelho - Viisaus 2011. Bazar.
Portugalinkielinen alkuteos: Sabedoria 2011 Suomennos: Sanna Pernu ja Jarna Piippo
.

1 comment:

Anonymous said...

Ihania nämä Coelhon kalenterit! Toista kertaa olen saanut olla onnellisen kalenterin omistaja :)