Alkuun maininta kirjan nimestä, joka toimii kaupan hyllyllä hyvänä ärsykkeenä, mutta vaikeuttaa sen lahjaksi antamista. "Tässä sulle Läski maailma", "Kiitti vitusti, mistä se kertoo?", "Se kertoo nykyihmisten ylipainosta ja sen syistä ."
Kirjoittaja on tutkija ja teos sen mukainen. Väliin kuivahko, mutta mahan täydeltä tietoa. Kirjassa tarkastellaan ruokailutottumuksia 40.000 vuoden ajalta ja eri mannerten väliltä. Kaikki "paha" sai kuitenkin alkunsa n.10.000 vuotta eaa. Silloin ihminen pysähtyi ja alkoi viljelemään maata.
Vielä 70-luvulla joissain maissa oli tottumukset terveellä pohjalla, mutta pikkuhiljaa samat tavat ja merkit hiipivät sinnekin. Popkinin mukaan neljä ruokatottumusta on vahingoittanut terveyttämme ; välipalat, viikonloppuruokailu, jättikoot ja ulkona syöminen, mutta ;
"Kenties mikään ei ole vaikuttanut niin vahvasti painon nousuun kuin juomatottumusten ja ihmisen biologian yhteentörmäys - - Melkoinen määrä kaloreista saadaan juomalla [jukurtit, limpparit, mehut yms.]
mutta sen takia ei vähennetäkään ruoan nauttimista."
Monet kirjassa esitetyt väitteet ovat varmasti tietoisuudessamme, mutta niitä ei tule ajatelleeksi. Siksi onkin mukava lukea tällaista kirjaa, joka ottaa rinnuksista kiinni ja vähän ravistaa.
Väliin Popkin muistelee lapsuuttaan jolloin liikkuminen oli osa elämää ja ruokakin terveempää.
"Edistyksen myötä ihmisten liikkuminen on muuttunut huonompaan suuntaan. Yhdysvalloissa termi on vaihdettu harjoitteluksi (training), koska päivittäin liikutaan niin vähän ilman, että vapaa-ajalla osallistutaan fyysiseen toimintaan."
Se lienee totta ja jälleen yksi syy sanoa ; olen tainnut syntyä väärälle aikakaudelle. Menneiltä aikakausilta kerrotaan myös muutaman nykyäänkin vaikuttavan brändin (dr.pepper, coca-cola) syntytarinoita, jotka ovat mukavaa vaihtelua tutkimustulosten rinnalla.
Loppujen lopuksi kasaantuva rasva on kylmää matematiikkaa : Jos kaloreita (energiaa) kertyy enemmän kuin sitä kulutetaan, näkyy se vyötärömitan kasvuna.
Kirja ei varsinaisesti ole opas laihduttamiseen (joskin se kertoo syyt ja niihin on helpompi siten puuttua), mutta antaa kyllä syytöksen kohteita ja kertoo taustaa ongelman takana. Kirja pitäisi irrota kahden kympin pintaan ja on lukemisen arvoinen teos. Varsinkin jos haluaa vahvistaa itsessään sitä luomu/lähi/viher/terveys/eettisyys puolta.
Barry Popkin : Läski maailma (suom. Petri Stenman ) Like 2011.
.