.
"Myötätunnon perusolemus tiivistyy hienosti kultaiseen sääntöön, joka neuvoo meitä tutkailemaan omaa sisintämme ja pohtimaan, mikä aiheuttaa meille itsellemme kipua, ja välttämään saman kivun tuottamista muille, oli tilanne mikä tahansa. Myötätunto voidaan siten määritellä johdonmukaisesti toteutettavaksi lähimmäisenrakkaudeksi."
Siinä on siis maali, jota kohti kirjan kaksitoista askelta tähtää. Kuulostaa kukkaniittyiseltä, mutta Armstrong ei ilmeisesti ole tripille jäänyt haihattelija vaan tiedostaa nykyisen elämänmenon perustuvan ihmisten vastakkainasettelulle ja kilpailulle. Kirja kertoo myös surkuhupaisan teorian miksi nän on. Vastaus piilee 500 miljoonaa vuotta vanhoissa jämissä.
"Matelija esi-isämme olivat - - kiinnostuneita vain asemasta, voimasta, hallinnasta, alueesta, seksistä, henkilökohtaisesta hyödystä ja selviytymisestä. Homo Sapienssille on jäänyt noilta ajoilta perinnöksi neurologinen järjestelmä, joka sijaitsee hypotalamuksessa väliaivojen pohjassa."
Haaste myötätuntoisemmaksi tulemisesta on siis kova. Pitäisi ohittaa ja nujertaa synnynnäiset perusvietit - tämä tietenkin jos uskoo evoluutioteoriaan, mutta epäilemättä luomispuolen jengilläkin on siinä tekemistä.
Kun avasin tämän "käytännön läheisen oppaan parempaan elämään" turhauduin nopeasti. Internet-aikakaudella on tottunut saamaan luvattua sisältöä nopeasti. Tässä ensimmäinen varsinainen "askel" tuli sivulla 83. Kirja todellakin on syväluotaava (lue jaaritteleva). Se käy läpi eri uskontojen ja keskushahmojen näkemyksiä ja opetuksia myötätunnosta. "Tee se itse" - osuus on valitettavan pieni ja teos jäi minulle muutenkin etäiseksi. Kansi on tyylikäs.
12 askelta:
1.Opiskele myötätuntoa
2. Katsele omaa maailmaasi
3. Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan
4. Empatia
5. Tiedostavuus
6. Toiminta
7. Kuinka vähän tiedämmekään
8. Kuinka meidän pitäisi puhua toisillemme?
9. Kaikista huolehtiminen
10. Tieto
11. Tunnistaminen
12. Rakasta vihamiehiäsi
Karen Armstrong : Kaksitosta askelta myötätuntoisempaan elämään (suom. Niina Saikkonen). Like 2011.
.